Ze was drie

Toen ik Suzy voor het eerst ontmoette, zag ik een oosterse schoonheid. Ze is geboren in Indonesië in 1948 ... in 1982 leerde ik haar kennen en vanaf die tijd - beetje bij beetje - ook haar verleden.

Rond 1951 heerste er een polio-epidemie waarmee Suzy als 3-jarige werd geïnfecteerd. Er werden in die tijd nog maar met mondjesmaat vorderingen gemaakt omtrent de ontwikkeling van een poliovaccin. De eerste vaccinaties om polio te voorkomen begonnen pas rond 1950. Helaas reageerden Suzy's ouders niet op het intentingsprogramma en kreeg Suzy polio. Haar benen kregen de zwaarste klappen te verwerken. Vanaf dat moment hebben o.a. de spieren in haar benen zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen.

Als je eenmaal polio hebt kun je daar nooit meer van genezen. 't Is keihard, de gevolgen zijn blijvend en eigenlijk kan men (nog steeds!) alleen maar proberen verdere complicaties te voorkomen.

Als klein kind werd Suzy altijd gedragen en vaak door haar vader. Op de foto hiernaast vind ik daarom heel bijzonder ... de trotse blik van Pappie en bij Suzy zo één van "bij Pappie kan mij niets gebeuren".